2x dušená cuketa

12. září 2012 v 16:36 | Dani |  víkendové vaření
Jak se zdá, tak je právě sezóna cuket. Také jsem několik dostala. Udělala jsem dušenou cuketu, což asi bude jídlo dost známé, my ho děláme poměrně často, ale tak alespoň měním složení a poměr koření. Tady je tedy jedna z variant:

Dušená cuketa

1 cuketa
olej
2 menší cibule
3 stroužky česneku
troška provenskálského koření
2 menší bobkové listy
petrželka
muškátový oříšek
silný vývar
sůl

Cuketu oloupeme (z velké odstraníme semínka) a nakrájíme na kostičky, nemusí být úplně stejně velké, část se pak rozvaří, což mám nejraději. Na oleji osmahneme nakrájenou cibulku a česnek, přidáme cuketu,osolíme, podlijeme troškou vývaru, přidáme provensálské koření a bobkové listy a dusíme. Když je cuketa měkká, zastrouhneme muškátovým oříškem, přidáme jemně pokrájenou potrželku, promícháme a odstavíme. Můžeme podávat jako přílohu k masu, my ji však máme nejraději samotnou k těstovinám, to ji potom můžete posypat i najemno strouhaným sýrem.



Další možností je dušená cuketa s rajčaty

Postup je stejný, jen se přidají nakrájená rajčata a provensálské koření nebo bazalka. Už se nepodlévá. Pokud rajčata pustí víc šťávy, tak se vaří v odkrytém hrnci. Nakonec můžeme dochutit kapkou olivového za studena lisovaného oleje.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 otavinka otavinka | Web | 12. září 2012 v 20:15 | Reagovat

Díky za tip. Cuketa je moje jediná povolená zelenina, ale musím vždy vyloučit olej, takže ji připravuji dušením na bambusovém pařáčku a je to dobré.Olivový olej rosím až těsně před podáváním.

2 Zee King Zee King | Web | 13. září 2012 v 8:33 | Reagovat

Mňamy! Dala bych si hned. Cukety miluju, ale moje drahá polovička na ně dělá "fuj".  A jenom pro sebe mě nebaví moc vařit. Když už, tak ve větším množství. Když tak nad tím přemýšlím - Tvoje recepty určitě vyzkouším. Dušenou cuketku dělám trochu jinak, tak to pro mě alespoň bude příjemná změna. A cuketu s rajčaty jsem ještě nezkoušela ...

3 Alis Alis | Web | 13. září 2012 v 12:07 | Reagovat

Ahoj Dani, mně se zamlouvají oba dva recepty! Cukety mám moc ráda, takže recepty brzy vyzkouším!!

4 Ježurka Ježurka | Web | 13. září 2012 v 16:27 | Reagovat

Já mám také cukety ráda, ale nemáš tam něco, kam se přidává i maso? Bez masa to pro chlapy asi není nic moc. Když by se tam šouplo třeba kuřecí, tak by to šlo, ne?

5 Katka Katka | Web | 13. září 2012 v 16:55 | Reagovat

Tak to určitě zkusím. Já cuketu můžu jakkoliv a v tvých receptech je tak zamaskovaná, že ji asi budou jíst i mí odpůrci zeleniny. Ono jim taky nic jiného nezbude :)

6 danielinama danielinama | Web | 13. září 2012 v 16:57 | Reagovat

[4]: Určitě by to šlo...
Mám tu i recept na kuřeci nudličky s cuketou http://danielinama.blog.cz/1207/kureci-nudlicky-s-cuketou

7 Rézi Rézi | Web | 14. září 2012 v 12:28 | Reagovat

Dušenou cuketu moc neděláme - většinou ji obalujeme nebo děláme cuketvou "pizzu", sama jsem k ní byla dřívě skeptická, ale pak jsem zjistila jak je dobrá, i když to teda není klasická pizza :-)

8 vik vik | E-mail | Web | 16. září 2012 v 19:22 | Reagovat

To papání na té první fotce vypadá tak krásně, až se z toho oblizuji. Něco dobrého bych si dal, ale stejně z toho nakonec bude jen chleba s máslem... :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama