Září 2012

Dostihy

30. září 2012 v 7:54 | Dani |  události
Na dostizích jsem byla poprve někdy jako dítě a pořádalo je slavné JZD Slušovice. Pamětníci jistě ví, co byly Slušovice. Bylo tam tehdy hrozně moc lidí, listky jim došly už brzy odpoledne, přesto pouštěli dál. Takže zážitek spíš z toho množství lidí.
Jako dospělá jsem seděla na koni. Bylo to příjemné, ale když jsem slezla, tak jsem měla stejný pocit jako po vystoupení z kolotoče, žokej ze mne nikdy nebude.
Vlastním všechny knížky od Dicka Francise, které přeložila Jaroslava Moserová.
Přesto jsme návštěvu dostihů stále odkládali, ale tento víkend to konečně vyšlo, i když začátek výletu nebyl bezproblémový. S dcerou jsme nestihly poslední "šalinu", kterou se ještě dal chytit autobus k závodišti, který jezdí jednou za hodinu. Tak jsme to objely a obešly a v poslední minutě ještě (mimochodem úplně narvaný) autobus stihly. Musím dceru pochválit, vymyslela náhradní trasu dobře.

Brno má své závodiště, kde se jezdí třikrát ročně dostihy. Jely se rovinové i překážkové a jako doprovodný program byly závody poníků. Dál byl připravený i seskok parašutistů a protože se stále posouvalo místo startu, tak kolem jezdil kočárek se startérem. Opravdu hrozně fajn odpoledne.







Zahrady pod Petrovem

28. září 2012 v 15:09 | Dani |  kam v Brně a okolí
Když je dnes ten sváteční den, tak pár "svátečních" fotek.....pohled z parku u Petrova.

Výhled na Petrov





a na Špilberk


Slavnosti jídla

22. září 2012 v 10:28 | Dani |  události
Polévka z ryb, mořských plodů, rajčat, zeleniny,česneku a šafránu
Domácí gnocchy s hřibovým ragů
Vanilkový krém a lá "crem brulee"


Dýňový krém
Marinovaná selecí kýta v česneku a bylinkách, šťouchané brambory
Svíčková na smetaně, houskový knedlík
Cheesecake


Ne, nebyla jsem někde v restauraci. V Brně na náměstí Svobody probíhá Festival v centru dění a jeho součástí jsou i Slavnosti jídla. A tohle je můj čtvrteční a páteční výběr. Jedná se o degustační porce (tedy malé).

Včera jsem seděla u stolu vedle starších manželů a paní celou dobu nadšeně prohlašovala, jak je ráda, že sem jeli. No musím jí dát za pravdu, i pro mne je toto nejoblíbenější část slavností. Dnes ale nevím zda půjdeme něco ochutnat, smutně koukám z okna, jak venku lije.




EDIT: Tak nakonec bylo krásně! A měla jsem dva moučníky. Škubánky s badiánovou strouhankou a mátovou smetanou si vybrala dcera, ale zdálo se jí, že je těsto slané. Je pravda, že škubánky doma neděláme, tak je nezná, ale byly moc dobré. Já jsem si vybrala makový krém s piškotem s jemnou rumovou vůní a byl naprosto skvělý.

Odpoledne v Lužánkách

18. září 2012 v 19:36 | Dani |  kam v Brně a okolí
Park Lužánky se nachází prakticky v centru Brna, pravděpodobně nejvíc lidí sem přijde z Lidické či Pionýrské ulice. Má rozlohu 20 hektarů a byl to první veřejnosti přístupný park v ČR, dnes je vyhlášený za kulturní památku. Před několika lety byl upraven. Pamatuji si ještě jako dítě, že se tu muselo chodit jen po cestičkách, dřív byl v parku i hlídač. Dnes je to však oblíbené místo na pikniky.








Pár vzpomínek na léto I.

17. září 2012 v 16:38 | Dani |  jen tak
Zítra má být poslední teplý slunečný den a ve mně to vyvolalo nějakou nostalgii po prázdninách. Tak alespoň pár fotek pro připomenutí.







2x dušená cuketa

12. září 2012 v 16:36 | Dani |  víkendové vaření
Jak se zdá, tak je právě sezóna cuket. Také jsem několik dostala. Udělala jsem dušenou cuketu, což asi bude jídlo dost známé, my ho děláme poměrně často, ale tak alespoň měním složení a poměr koření. Tady je tedy jedna z variant:

Dušená cuketa

1 cuketa
olej
2 menší cibule
3 stroužky česneku
troška provenskálského koření
2 menší bobkové listy
petrželka
muškátový oříšek
silný vývar
sůl

Cuketu oloupeme (z velké odstraníme semínka) a nakrájíme na kostičky, nemusí být úplně stejně velké, část se pak rozvaří, což mám nejraději. Na oleji osmahneme nakrájenou cibulku a česnek, přidáme cuketu,osolíme, podlijeme troškou vývaru, přidáme provensálské koření a bobkové listy a dusíme. Když je cuketa měkká, zastrouhneme muškátovým oříškem, přidáme jemně pokrájenou potrželku, promícháme a odstavíme. Můžeme podávat jako přílohu k masu, my ji však máme nejraději samotnou k těstovinám, to ji potom můžete posypat i najemno strouhaným sýrem.



Další možností je dušená cuketa s rajčaty

Postup je stejný, jen se přidají nakrájená rajčata a provensálské koření nebo bazalka. Už se nepodlévá. Pokud rajčata pustí víc šťávy, tak se vaří v odkrytém hrnci. Nakonec můžeme dochutit kapkou olivového za studena lisovaného oleje.



Konec léta

7. září 2012 v 13:19 | Dani |  jen tak
Prázdniny skončily a i když teď má přijít ještě krásný teplý víkend, tak nám pomalu ale jistě končí i léto. Ráno už je takové chladno, že je těžké se nějak normálně obléct a odpoledne se nepařit nebo naopak ráno nemrznout. Spousta lidí je kolem mě nemocná nebo alespoň nachlazená.

Taky už nám začali uklízet písečnou pláž na náměstí Svobody.





Přesto si tyhle poslední teplé dny užívám.
Jednak si konečně dávám ZMRZLINU. Já vím, ta patří k létu, ale já si na ni nějak moc nepotrpím, takže vždy s posledními slibovanými teplými dny na ni vyrážím, snad z nějaké nostalgie, že za chvíli už na tu skvělou kopečkovou zmrzlinu nebude chuť.
A pak je tu doba BURČÁKU. Mám ráda ten první, který spíš připomíná sladkou ovocnou šťávu než alkohol a je vyhřátý z okolního teplého vzduchu. S příchodem chladným dnů už po něm ani nevzdechnu.